Jest weekend jest zabawa np. w kuchni. Dzisiaj przepis na przepyszne pierożki, ale nie ruskie tylko pizzowe. Musicie poczuć to niebo w gębie. Więc ubierajcie fartuszki i do roboty. Na pewno nie pożałujecie. Smacznego !
Pierożki pizzowe.
Składniki:
Ciasto:
60 dkg mąki pszennej
4 dkg drożdży świeżych
1-2 łyżeczki cukru
250 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
żółtko
olej 2 łyżki
4 łyżki oliwy
Farsz:
80 dkg pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
olej
20 dkg żółtego sera
sól, pieprz
przyprawa do pizzy
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn z drożdży, mąki, cukru i niewielkiej ilości wody. Gdy ciasto wyrośnie, dodać pozostałe składniki. Poczekać aż wyrośnie.
Pieczarki umyć, pokroić w drobne słupki lub utrzeć na tarce. Smażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju aż będzie suche. Paprykę pokroić w grubą kostkę, Smażyć na oddzielnej patelni do miękkości. Gdy wystygną pieczarki i papryka, przyprawić je solą pieprzem i przyprawą do pizzy. Dodać starty ser i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienkie płaty. Wykroić krążki. Nałożyć farsz. Zlepić jak pierogi. Brzegi przygnieść widelcem. Posmarować wierzch pierożków żółtkiem rozmieszonym z oliwą. Piec w piekarniku 180- 200 stopni. Wyjąć jak będą mocno złote.
Smacznego :)
coś te pierożki rozmazane...ale i tak mi zrobiłaś zmaka!!
OdpowiedzUsuńTak, mam problemy z aparatem. Nie łapie on ostrości. Przepraszam za taką jakość zdjęć. Ale jak najbardziej polecam przepis :) Pychota
UsuńPozdrawiam