piątek, 24 października 2014

Liczy się nadzienie - pierożki pizzowe


Jest weekend jest zabawa np. w kuchni. Dzisiaj przepis na przepyszne pierożki, ale nie ruskie tylko pizzowe. Musicie poczuć to niebo w gębie. Więc ubierajcie fartuszki i do roboty. Na pewno nie pożałujecie. Smacznego !





Pierożki pizzowe. 

Składniki:


Ciasto:
60 dkg mąki pszennej 
4 dkg drożdży świeżych 
1-2 łyżeczki cukru
250 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
żółtko
olej 2 łyżki 
4 łyżki oliwy

Farsz:
80 dkg pieczarek 
1 czerwona papryka
1 cebula 
olej
20 dkg żółtego sera
sól, pieprz
przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn z drożdży, mąki, cukru i niewielkiej ilości wody. Gdy ciasto wyrośnie, dodać pozostałe składniki. Poczekać aż wyrośnie. 

Pieczarki umyć, pokroić w drobne słupki lub utrzeć na tarce. Smażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju aż będzie suche. Paprykę pokroić w grubą kostkę, Smażyć na oddzielnej patelni do miękkości. Gdy wystygną pieczarki i papryka, przyprawić je solą pieprzem i przyprawą do pizzy. Dodać starty ser i wymieszać. 

Ciasto rozwałkować na cienkie płaty. Wykroić krążki. Nałożyć farsz. Zlepić jak pierogi. Brzegi przygnieść widelcem. Posmarować wierzch pierożków żółtkiem rozmieszonym z oliwą. Piec w piekarniku 180- 200 stopni. Wyjąć jak będą mocno złote. 

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. coś te pierożki rozmazane...ale i tak mi zrobiłaś zmaka!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mam problemy z aparatem. Nie łapie on ostrości. Przepraszam za taką jakość zdjęć. Ale jak najbardziej polecam przepis :) Pychota
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zostawienie komentarzy.
Jeśli spodobał Ci się blog, to zapraszam do obserwacji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz na: blackandwhiteblogspot@gmail.com