Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mamy już posprzątane domy. Zrobione zakupy. Pora szykować wielkanocne potrawy. Gotować i malować jaja. Piec ciasta.
Dzisiaj moja propozycja babki. Bardzo szybki i prosty przepis - akurat dla początkujących. Do tego babka jest przepyszna.
Przepis na babkę "Eskę"
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 90 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)
- 6 jaj
- 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
- stopiona kostka masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jaja ubić z cukrem, aż masa podwoi objętość i cukier się rozpuści. Dodać dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo masło i cukier wanilinowy. Kiedy ciasto uzyska jednolitą masę, 2/3 masy ciasta wlać do formy do babek wysmarowanej tłuszczem i bułką. Resztę ciasta wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na białe. Wymieszać widelcem. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMój apetyt na ciasta tylko rośnie :)
OdpowiedzUsuńSo Hungry :)
OdpowiedzUsuń6 del dos
Bloglovin
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Birginsen