piątek, 15 września 2017

Suszone pomidory w oleju


Późne lato i wczesna jesień to idealna pora na tworzenie w kuchni wszelakich przetworów. Marynowane grzybki i sałatki to już rokroczny zwyczaj w moim domu. Dzisiaj zdradzę Wam przepyszny przepis na pieczone pomidory w oleju. Takowe pomidorki mogą być przechowywane nawet rok, ale znając życie znikną szybciej.




Składniki:


  • 4 kg pomidorów najlepiej mięsistych 
  • olej rzepakowy 
  • pieprz mielony 
  • sól morska
  • rozmaryn, bazylia, oregano
  • 3 ząbki czosnku 
+ parę słoiczków 





Sposób przygotowywania:



1. Na samym początku wybrać 4 kg pomidorów takiej samej wielkości. Umyć je i pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności jakiej są wielkości). Można usunąć gniazda nasienne. Położyć na blaszce skórką do dołu. Ja używam papieru do pieczenia, aby pomidory się nie spaliły i nie przyległy do formy. 



2. Rozłożone pomidory skraplam olejem i posypuje solą, pieprzem i ziołami. Nastawiam piekarnik do 100 stopni z termoobiegiem i wsadzam pomidory na blaszce. Uchylam lekko drzwiczki piekarnika, aby podczas pieczenia był przewiew. 






3. Po godzinie lub dwóch zmniejszam temperaturę piekarnika do 75 stopni i wciąż je suszę. Można je pomieszać, aby nie skleiły się z formą. 



4. Pomidory piecze się kilka godzin zmieniając położenie blaszek. Będą gotowe, gdy skórka ich się pomarszczy. A owoce zmniejszą się, ale nie będą całkiem suche. Wtedy pomidory muszą wystygnąć. 






5. Ostudzone pomidory nakładamy do wyparzonych słoiczków. Mają one zajmować połowę pojemności słoja. Następnie przygotowujemy olej. Rozgrzewamy go w garnku. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, wrzucamy sprasowany czosnek. Gotujemy tak przez chwilę.



6. Jeszcze ciepłym olejem zalewamy pieczone pomidory. Mogą one buzować i powiększać swoją objętość. Po lekkim ostudzeniu słoików, zakręcamy je. Obracamy nakrętką do spodu, aby słoiki zassały się. 



Takie pomidory można przechowywać przez dłuższy czas. Nadają się na kanapki czy do sosu. Dadzą również aromat w zupie lub pizze. Olej ze słoików również wzbogaci smak w potrawach. Nie pozostaje nic innego jak piec pomidory i smakować przez najbliższy rok. 


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawienie komentarzy.
Jeśli spodobał Ci się blog, to zapraszam do obserwacji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz na: blackandwhiteblogspot@gmail.com