piątek, 3 kwietnia 2015

Świąteczna babka "Eska" - przepis


Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mamy już posprzątane domy. Zrobione zakupy. Pora szykować wielkanocne potrawy. Gotować i malować jaja. Piec ciasta.
Dzisiaj moja propozycja babki. Bardzo szybki i prosty przepis - akurat dla początkujących. Do tego babka jest przepyszna.




Przepis na babkę "Eskę"


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 
  • 90 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)
  • 6 jaj
  • 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
  • stopiona kostka masła 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania:


Jaja ubić z cukrem, aż masa podwoi objętość i cukier się rozpuści. Dodać dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo masło i cukier wanilinowy. Kiedy ciasto uzyska jednolitą masę, 2/3 masy ciasta wlać do formy do babek wysmarowanej tłuszczem i bułką. Resztę ciasta wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na białe. Wymieszać widelcem. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. 



Smacznego!

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zostawienie komentarzy.
Jeśli spodobał Ci się blog, to zapraszam do obserwacji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz na: blackandwhiteblogspot@gmail.com