niedziela, 19 sierpnia 2018

Wegański pasztet z kaszy jaglanej



Dzisiaj przychodzę z prostym przepisem na pasztet. Muszę się Wam przyznać, że to mój pierwszy pasztet w życiu, który robiłam samodzielnie.
Wyszedł pyszny. Musicie przegotować go w domu, szczególnie jeśli jesteście weganami.


Przepis

Składniki:
  • kasza jaglana 6 łyżek
  • soczewica czerwona 6 łyżek 
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mała kalarepa (opcjonalnie) 
  • plaster selera
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane lub olej np. rzepakowy, kokosowy
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz kolorowy, jałowiec, goździki, gałka muszkatołowa, majeranek, sól, liść laurowy


Przygotowanie:


Na początku przepłukujemy soczewicę wodą i przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu. W drugim garnuszku będziemy przygotowywać kaszę jaglaną. Najpierw trzeba ją uprażyć lub dobrze wypłukać w wodzie, aby straciła swoją goryczkę. Jeśli ją odpowiednio przygotujemy możemy zalać ją wodą i gotować tak długo, aż kasza wsiąknie cała wodę. 

Następnie myjemy warzywa i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Wrzucamy do niej cebulę i czekamy, aby się zeszkliła. Dodajemy przyprawy (ilości ich według preferencji). Na koniec, do patelni dorzucamy na chwilę starte warzywa. Lekko je podduszamy. 

Kiedy wszystko wystygnie, możemy wyjąć przyprawy z patelni i zacząć blendować wszystkie składniki. Do blendera wrzucamy: warzywa z patelni, soczewicę, kasze jaglaną, sól i pieprz, trochę tłuszczu. Wszytko blendujemy na gładką masę.

Następnie blaszkę taką jak na keks smarujemy tłuszczem lub okładamy papierem do pieczenia. Masę układamy równomiernie. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Kurczę... jadłam różne rzeczy z kaszy jaglanej, ale pasztetu jeszcze nie! :D Must try!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam. Muszę taki spróbować wykonać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super potrawka, sprawdza się rewelacyjnie. Mi smakuje. Musiałam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa opcja. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować, bo smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zostawienie komentarzy.
Jeśli spodobał Ci się blog, to zapraszam do obserwacji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz na: blackandwhiteblogspot@gmail.com