Jak widać, ten post nie jest na bieżąco. Zdjęcia zrobiłam podczas świąt. Leżały one prawie miesiąc na dnie pamięci mojego komputera, ale przyszedł na nie czas.
Przepis nie tylko jest do wykorzystania w świąteczne dni. Nada się na niedzielni deser dla gości jak i na przekąskę między posiłkami w środku tygodnia. Nie zależnie od dnia i pory, będzie smakować wybornie.
Przepis
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Margarynę, miód, cukier, śmietanę rozpuścić i dodać to do mąki, jajek i sody. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każdą piec na osobnej blasze. Upieczone ciasto jest twarde.
Krem do ciasta:
- 0,5 l mleka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
Sposób przygotowania:
Z mleka, mąki, budyniu i cukru ugotować papkę. Dodać zapach (jeśli użyło się mąki ziemniaczanej) i wystudzić.
Następnie zagotować margarynę i mikserem połączyć ugotowaną papkę z margaryną.
Po przygotowaniu kremu przełożyć trzy upieczone placki.
Polewa kakaowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 5 dag margaryny
Sposób przygotowania:
Rozmieszać razem składniki. Rozgrzać je a następnie polać na wierz ciasta.
Ciasto najlepiej trzymać przynajmniej dzień w lodówce, aby zrobiło się miękkie.
Jakie pyszności! Muszę iść przez Ciebie po jakieś ciasto do kuchni... ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
uwielbiam, jeden z moich ulubionych <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)
Anru
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńCiasto miodowe kojarzy mi się ze świętami ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec to ciasto.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze posypuję dekoracyjnie wiórkami <3 :D
nie piekłam, ale musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń