W dzisiejszym poście zaprezentuje przepis na smacznego Shreka. Nie ma to jak zacząć nowy miesiąc od samych smakołyków zjedzonych podczas majówki. Więc pora wrzucić coś na ząb. :)
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 gramów cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na masę zieloną:
- Zielony sok Pysio albo Kubuś (900 ml)
- 3 śmietankowe budynie (bez cukru)
Wykonanie:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
2. Pozostały sok zagotuj.
3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.
4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię.
5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Składniki na warstwę białą i wykończenie ciasta:
- pół litra zimnej kremówki (30%)
- 2 zielone galaretki - agrestowa lub z kiwi
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie delicji szampańskich lub zwykłych biszkoptów
- 1 galaretka agrestowa lub inna zielona
Wykonanie:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki.
2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką.
3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut.
4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę.
5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki.
6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto.
7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
co za zbieg okoliczności dzisiaj również dodałam przepis shreka na bloga :)
OdpowiedzUsuńhttps://moniqa-blog.blogspot.com/
haha :) zajrzę do twojego posta
UsuńPozdrawiam
Uwielbiam to ciasto :D jest przepyszne. Ja dzisiaj upiekłam śmietanowca, właśnie stygnie a wieczorem może pojawi się na blogu :)
OdpowiedzUsuńW takim razie będę czekała na wpis :)
UsuńPozdrawiam